Aon: Dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen

2 december 2016

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse Pensioenfondsen is in de maand november van 99% naar 101% gestegen, zo blijkt uit het bericht op de website van Aon. Deze getallen komen voort uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt. De stijging valt te verklaren door een sterkere daling van de verplichtingen dan van het pensioenvermogen.

Voor de daling van de verplichtingen worden in het artikel twee hoofdredenen genoemd. Deze hebben direct effect op de stijging van de dekkingsgraad. De eerste reden is de stijging van de rente met 16 basispunten. Hierdoor daalde de waarde van de verplichtingen op basis van de UFR-methode met 3%. Ten tweede wordt de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten genoemd: “Zijn aankondiging om zowel fors te investeren in de infrastructuur alsmede de belastingen te verlagen zorgde voor een stijging van de Amerikaanse rente. Ook de rente in de Euro-regio liep op.”

De waarde van het pensioenvermogen daalde in november met 1%. Hier wordt de volgende verklaring voor gegeven: “Door de stijging van de rente, daalde de obligatieportefeuille 4% in waarde. De wereldwijde aandelenmarkten deden het relatief goed met 3% rendement. De waardestijging van de Amerikaanse dollar versus de euro hielp hierbij. Ook de waarde van onroerend goed steeg.” Het pensioenvermogen (-1%) is dus relatief minder gedaald dan de verplichtingen (-3%). Vandaar dat de dekkingsgraad gestegen is.

Ondanks de stijging van de dekkingsgraad afgelopen maand, wordt er in het artikel kritisch gekeken naar de huidige situatie van het pensioenstelsel: “De druk op het huidige stelsel wordt door de economische omstandigheden en mogelijke kortingen steeds groter,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. “Alternatieven voor het huidige stelsel moeten de komende periode meer aandacht krijgen.”

Bron: http://www.aon.com/netherlands/persberichten/2016/dekkingsgraad-pensioenfondsen-gestegen.jsp

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer