KLM en VNV bereiken overeenstemming omtrent KLM Vliegend Personeel

19 december 2016

Volgens de Vereniging Nederlandse Verkeervliegers (VNV) is het pensioenconflict tussen de vliegers en KLM-directie uit een impasse gekomen. De KLM CEO Pieters Elbers en VNV voorzitter Steven Verhagen hebben een overeenstemming bereikt over een oplossing en beide partijen stoppen per direct de lopende rechtszaken. De pensioenovereenkomst wordt hersteld en de bijstorting blijft in stand.

Eerder dit jaar zegde de KLM de uitvoeringsovereenkomst met het OPF KLM Vliegend Personeel op. Reden was dat de afgesproken bijstorting het bedrijf in gevaar zou kunnen brengen. Het bestuur van OPF KLM Vliegend Personeel was het niet eens met deze opzegging en de VNV bereidde acties voor. Nu er een akkoord is bereikt tussen beide partijen, ziet de VNV dat de eerste stap in het herstel van het vertrouwen is gezet.

“Piloten en directie kunnen weer gaan bouwen aan een sterke KLM en de gezamenlijke focus op de boze buitenwereld richten in plaats van interne verdeeldheid de boventoon te laten voeren. Het is een mooie gedachte met kerst voor de deur dat we op basis van deze overeenkomst kunnen werken aan herstel van het wederzijds beschadigde vertrouwen. Op die manier kunnen KLM-piloten en directie in 2017 weer constructief om tafel om de structurele uitdagingen van de blauwe trots gezamenlijk aan te pakken, waaronder het de-risken van de pensioenregeling.”, aldus VNV-voorzitter Steven Verhagen.

KLM Vliegend Personeel is een OPF met eind Q3 2016 een belegd vermogen van € 8387M waarvan 0% herverzekerd en 0% voor risico deelnemer. Het fonds heeft een jong deelnemersbestand met in 2015 2831 actieve bijdragers en 2326 pensioengerechtigden. De uitvoeringskosten waren in 2015 €524 per deelnemer en de totale beleggingskosten 76bps van het gemiddeld belegd vermogen. De beleggingen voor risico pensioenfonds hadden in Q3 2016 een rendement van 3%. Eind Q3 2016 had het fonds een beleidsdekkingsgraad van 116% terwijl de vereiste dekkingsgraad op dat moment 122% bedroeg. Het fiduciair management en de pensioenadministratie worden uitgevoerd door Blue Sky Group

Bron: https://www.vnv.nl/news/overeenstemming-vnv-en-klm-over-gezamenlijke-focus

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer