Investeerders roepen G20 op tot beëindiging subsidies fossiele brandstoffen

16 februari 2017

Zestien grote investeerders, waaronder Aegon Asset Management en ACTIAM, roepen de G20 op tot het beëindigen van subsidies voor fossiele brandstoffen. Eén van de onderdelen hiervan is om een duidelijke deadline te stellen voor het uit faseren van subsidies en publieke financiering voor fossiele brandstoffen op 16 en 17 februari tijdens de G20 bijeenkomst in Duitsland. Shelagh Whitley, hoofd van het Overseas Development Institute’s Climate and Energy onderzoeksprogramma: “Internationale investeerders en verzekeraars geven een duidelijke boodschap af aan overheden: het gebruik van publiek geld voor subsidies aan fossiele brandstoffen is niet alleen slecht voor de planeet, maar ook slecht economisch beleid”.

Aegon Asset Management over de subsidies: “Gezamelijk geven G20 overheden ongeveer 444 miljard dollar per jaar uit aan het ondersteunen van deze vervuilende industrie, ondanks de wens om klimaatverandering tegen te houden. Het opheffen van subsidies zou een besparing in gebruik van fossiele brandstoffen betekenen ter grootte van de olie voorraad van de Verenigde Staten en Noorwegen samen.” Marc van Weede, Hoofd strategie en duurzaamheid Aegon N.V.: “De gevolgen van klimaatverandering zijn onomkeerbaar. We zijn verheugd dat we met een krachtige coalitie de subsidies voor fossiele brandstoffen bespreekbaar kunnen maken, omdat we geloven dat deze subsidies de overstap naar groene energie vertragen.”

ACTIAM: “ACTIAM wants to achieve an energy transition to clean, affordable and secure energy. Subsidies to coal, oil and gas production hinder the historical Paris agreement, in which 196 countries agreed to limit global temperature rise to 1.5 or maximum 2 degrees. We ask the countries to show leadership and create a clear pathway to phase out fossil fuel subsidies by 2020.”

Bronnen:

https://www.actiam.nl/en/newsroom/2017/actiam-calls-g20-governments-fossil-fuel-subsidies

https://nieuws.aegon.nl/grote-investeerders-en-verzekeraars-roepen-g20-op-om-subsidies-op-fossiele-brandstoffen-te-beeindigen-voor-2020/

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer