AuM Kempen Capital Management afgelopen jaar met 15% gestegen

Van Lanschot Kempen

17 maart 2017

De assets under management (AuM) van Kempen Capital Management (KCM) zijn het afgelopen jaar met 15% gestegen. Uit het persbericht van Van Lanschot NV blijkt dat het totaal beheerd vermogen eind 2016 € 37,8 miljard bedraagt. In 2015 was dit nog € 32,8 miljard. De toename is te wijten aan twee factoren: een netto-instroom van 2,8 miljard euro en een positief koerseffect.

De netto-instroom werd gerealiseerd door toestroom van een aantal mandaten: “Naast de mandaten van Fonds de Réserve pour les Retraites en van Univé, beide rond € 1 miljard, werd de verdere netto-instroom vooral gerealiseerd bij de beleggingsstrategieën gericht op obligaties. Begin oktober is KCM benoemd als onafhankelijk fiduciair manager voor Het Nederlandse pensioenfonds, een initiatief van a.s.r..” Ook wordt genoemd dat de overgang van klanten van KCM Londen in 2016 succesvol is afgerond, waarbij alle klanten zijn gebleven en een nieuwe fiduciaire klant is geworven met een mandaat van £ 120 miljoen.

Verder laat het bedrijf weten dat KCM 2017 goed is gestart met de aanstelling als fiduciair manager van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Banden- en Wielenbranche (€ 600 M). Ook heeft zij onlangs haar fiduciair managementteam uitgebreid met vier professionals afkomstig van Altis Investment Management en heeft het bedrijf in 2016 de commerciële organisatie versterkt.

Tot slot heeft KCM haar inkomsten zien stijgen door nieuwe mandaten vanuit Londen. Deze brengen € 86,2 miljoen aan provisie-inkomsten op. Aan de andere kant is door de druk op de beheervergoeding van bestaande mandaten, de groei in fiduciair management en instroom van obligatiestrategieën de gemiddelde marge gedaald. Daarbij zijn de kosten sterk gestegen. In 2016 waren de kosten namelijk € 72,4 miljoen, terwijl deze in 2015 nog € 58,1 miljoen waren. “Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de transitiekosten en reguliere kosten van KCM Londen”, aldus Van Lanschot. Het nettoresultaat van Asset Management was uiteindelijk € 10 miljoen (2015: € 18,6 miljoen).

Bron: https://corporate.vanlanschot.nl/media/2471/van-lanschot-persbericht-jaarcijfers-2016.pdf

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer