Groei AuM beleggingsinstellingen ondanks uitstroom institutionele beleggers

dekkingsgraden

23 mei 2017

Uit een onlangs gepubliceerd artikel van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat het beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen in het eerste kwartaal van 2017 met 11,6 miljard (1,4%) euro is gegroeid. Hiermee heeft het beheerd vermogen een recordomvang van €839 miljard bereikt. De totale groei werd uiteindelijk nog afgezwakt doordat investeerder €7,8 miljard uit de beleggingsfondsen terugtrokken.

De groei is met name veroorzaakt door koerswinsten op aandelen, die met €10,8 miljard (3,7%) toenamen tot €306 miljard, en door de categorie overige fondsen (hypotheek-, hedge- en grondstoffondsen), die met €4,0 miljard groeiden tot €159 miljard. Hierbij werd het effect van de aandelenkoersstijging afgezwakt, door onttrekkingen van investeerders. In totaal werd in het eerste kwartaal van 2017 namelijk €7,6 miljard uit de beleggingsfondsen getrokken. Dit gebeurde volgens het artikel met name door pensioenfondsen en verzekeraars. Door de onttrekkingen was bij aandelenfondsen zelfs sprake van een netto-uitstroom van €8,3 miljard (2,8% van vermogen): “Dit hing gedeeltelijk samen met de positieve herwaardering van de aandelenbeleggingen. Daardoor ontstond een overweging van het aandelenbezit bij een aantal institutionele beleggers, die werd afgeroomd via een zogeheten herbalancering. Dat leidde tot terugtrekking van gelden uit aandelenfondsen, die vervolgens op een andere manier – ook anders dan via beleggingsinstellingen – zijn aangewend.”

Naast de uitstroom bij aandelenfondsen, kenden ook de obligatiefondsen afgelopen kwartaal een netto-uitstroom van €2,5 miljard (1% van vermogen). Alleen de categorie overige fondsen behaalde een positieve netto-inleg: “Alleen bij de categorie overige fondsen was sprake van een positieve netto-inleg. Beleggers brachten in deze fondsen per saldo voor EUR 3,3 miljard (2% van vermogen) aan geld in, waarvan EUR 1,3 miljard bij woninghypotheekfondsen. Daarmee namen de verstrekte woninghypotheken vanuit Nederlandse beleggingsfondsen met 6% toe tot EUR 24,2 miljard. Daarnaast werd geld ingelegd bij private equity-, grondstof- en hedgefondsen.”

Bron: https://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/statistisch-nieuws-2017/dnb359415.jsp

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer