Meningen Pensioenfondsen en Vermogensbeheerders verdeeld tijdens AVA Shell

Shell

24 mei 2017

Follow This, een initiatief dat de wereld sneller duurzaam wil maken door het energiebedrijf Shell duurzaam te maken door massaal aandeelhouder te worden, kreeg gister tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell wisselende reacties van Pensioenfondsen en Vermogensbeheerders. Follow This deed een voorstel waarmee de olie- en gasmaatschappij wordt gedwongen om sneller en ingrijpender te investeren in duurzame energie zoals zon, water en wind. MN, PME en PMT hebben hun steun voor het voorstel uitgesproken, ABP heeft tegen gestemd en het Pensioenfonds voor de Detailhandel heeft zich onthouden van stemming.

MN, PME en PMT hebben steun voor de resolutie uitgesproken. MN: “MN en haar opdrachtgevers PME en PMT hebben vandaag tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell hun steun uitgesproken voor de resolutie van Follow This. De resolutie verzoekt Shell om aan de hand van duidelijke bedrijfsbrede doelstellingen inzichtelijk te maken hoe het bedrijf invulling geeft aan de klimaat & energietransitie, zoals overeengekomen in het Parijs klimaatakkoord.”

ABP stemde tegen de resolutie: “Op de aandeelhoudersvergadering van Shell op dinsdag 23 mei hebben we tegen een voorstel gestemd dat was ingediend door de organisatie Follow This. Een groot deel van dit voorstel sluit goed aan bij onze aanpak om de CO2-uitstoot van de eigen aandelenportefeuille terug te dringen. In een deel van het voorstel kan ABP zich niet vinden. Dit gaat over de verantwoordelijkheid die Shell zou moeten nemen voor de uitstoot van organisaties die bij hen afnemen.” ABP is op dit laatste punt van mening dat een bedrijf, zoals Shell, niet verantwoordelijk moet zijn voor zaken waar zij geen invloed op heeft, zoals de uitstoot van organisaties die bij hen afnemen.

Detailhandel heeft zich onthouden van stemming: “Alhoewel het pensioenfonds achter de strekking van de resolutie staat – Shell moet maatregelen nemen om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs (maximale stijging van de aarde met 2 graden Celsius) – ziet het pensioenfonds ook dat enkele onderdelen van de resolutie meer vraagt dan Shell kan waarmaken.”

Bronnen:

https://www.pensioenfondsdetailhandel.nl/resolutie

https://www.abp.nl/over-abp/actueel/nieuws/abp-stemt-op-aandeelhoudersvergadering-shell.aspx

http://www.mn.nl/nl/publicaties/follow-this/

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer