BNP: Verdubbeling beleggingen in ESG-strategieën door institutionele beleggers

Pensioenfederatie

30 mei 2017

Uit onderzoek door BNP Paribas Securities Services, dat is opgenomen in het rapport “Great Expectations: ESG – what’s next for asset owners and managers”, blijkt dat institutionele beleggers van plan zijn om hun beleggingen in ESG-strategieën de komende twee jaar te verdubbelen: “Van de 80% van de vermogensbeheerders die ESG toepassen, biedt 40% momenteel 25% of minder van hun fondsen aan als ESG gerelateerde investeringen of als fondsen voor verantwoord beleggen. Dit percentage zal naar verwachting in de komende twee jaar aanzienlijk stijgen, aangezien meer dan de helft (54%) van plan is om binnen twee jaar 50% of meer van hun fondsen aan te bieden als ESG-producten.”

Jan Albert Koopman, BNP Paribas Securities Services, zegt: “Er zal in de komende twee jaar een enorme verschuiving plaatsvinden hoe beleggingen worden geselecteerd en gealloceerd. Het wordt nu algemeen geaccepteerd dat het gebruik van ESG factoren een positief effect heeft op het verwachte rendement, maar wat we nu gaan zien is dat ondernemingen met de allocatie van hun investeringen echt gewicht in de schaal gaan leggen.”

Uit het bericht blijkt echter wel dat institutionele beleggers en vermogensbeheerder zich nog zorgen maken over de hoeveelheid betrouwbare informatie op dit gebied: “Uit het onderzoek blijkt dat 64% van de institutionele beleggers en 47% van vermogensbeheerders zich zorgen maken dat een tekort aan betrouwbare informatie momenteel een hindernis kan vormen voor verdere ESG implementatie binnen het beleggingsproces, hoewel dit percentage in twee jaar tijd daalt naar respectievelijk 22% en 8%.”

Sven te Kaath, Hoofd Risk & Performance bij BNP Paribas Securities Services: “De financiële wereld verwacht dat binnen twee jaar de beschikbaarheid en kwaliteit van ESG data meer gangbaar zal zijn. Echter blijft het een uitdaging om de juiste conclusies te trekken op basis van de beschikbare informatie. Hier zullen toepassingen van smart data, kunstmatige intelligentie en ESG-analisten een rol gaan spelen.”

Tot slot maken vermogensbeheerders zich zorgen over kosten en producten. De ontwikkeling van nieuwe middelen vereist namelijk investeringen. 31% van de vermogensbeheerders verwacht dat dit de komende twee jaar de grootste uitdaging zal zijn. Daarnaast verwacht 28% dat niet kan worden voldaan aan de ESG productbehoefte van institutionele beleggers.

Bron: http://www.bnpparibas.nl/nl/2017/05/29/institutionele-beleggers-zijn-van-plan-om-hun-beleggingen-in-esg-strategieen-de-komende-twee-jaar-te-verdubbelen-dit-blijkt-uit-een-onderzoek-door-bnp-paribas-securities-services/

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer