APG: Pensioenbelegger worstelt met duurzame toekomst

duurzame toekomst

1 juni 2017

Duurzaam beleggen is een steeds belangrijker wordend thema binnen Nederlandse pensioenfondsen. Waar allereerst fabrikanten van clusterbommen werden uitgesloten om deel uit te maken van de portefeuille van pensioenfondsen, wordt nu ook gelet op de CO2-uitstoot, arbeidsomstandigheden en het bonusbeleid. Pensioenfondsen gaan als machtig aandeelhouder steeds vaker de dialoog aangaan om bedrijven op deze vlakken aan te sporen te veranderen. Volgens DNB zit inmiddels de helft van de pensioenspaarders bij een pensioenfonds dat duurzaam belegt. Maar wanneer valt een pensioenfonds in deze categorie?

Volgens APG is het nog niet duidelijk wanneer een fonds duurzaam belegt: “Volgens de Global Sustainable Investment Alliance, (GSIA) een platform voor duurzame beleggers, wordt inmiddels wereldwijd bijna $23.000 mrd duurzaam belegd door institutionele beleggers, ruim een kwart van het totaal. Dat betekent overigens niet dat al dit geld in zonnepanelen en microkredieten wordt gestoken. De GSIA telt alle vormen van duurzaam beleggen bij elkaar op, dus een pensioenfonds dat alleen clusterbommen uitsluit telt ook mee.” Kortom, het lijkt erop dat de grens om tot een duurzaam pensioenbelegger te horen nog vrij ruim wordt genomen. In ieder geval wordt er al goed ingezet op het thema.

Ronald van Dijk, directeur kapitaalmarkten bij APG Asset Management: “Het is de bedoeling dat we in 2020 alleen nog beleggen in bedrijven en landen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, of eraan werken om duurzaam te worden. Dat betekent dat het aantal namen in onze portefeuilles flink kleiner zal worden, en dat er dus bedrijven zullen afvallen.”

Naast ABP, en dus APG, zijn er meer pensioenfondsen en vermogensbeheerder die inzetten op duurzaam beleggen: “Zo heeft het pensioenfonds PME voor de metaal- en elektrotechniek, onlangs aangekondigd dat het 10% van het vermogen wil inzetten om de wereld tot een betere plek te maken en dat het de CO₂-uitstoot met 25% wil verlagen. Zorgfonds PFZW mikt op €20 mrd aan investeringen voor een betere wereld en een halvering van de CO₂-uitstoot.”

Bron: https://www.apg.nl/nl/artikel/Pensioenbelegger%20worstelt%20met%20duurzame%20toekomst/908

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer