Pensioenfonds KLM Cabinepersoneel ziet kosten stijgen door BTW-plicht

KLM

1 juni 2017

Het Pensioenfonds KLM Cabinepersoneel ziet haar (uitvoerings-) kosten stijgen als gevolg van de BTW-plicht. Zo stelt het fonds in een bericht op haar website. Sinds 2017 is het fonds, net zoals alle andere Nederlandse pensioenfondsen, verplicht om 21% BTW af te dragen over de gemaakte kosten voor de pensioenuitvoering. Voorheen was dit nog niet het geval: “Tot en met 2016 waren de werkzaamheden voor de pensioenuitvoering vrijgesteld van BTW-heffing. De belastingdienst heeft deze vrijstelling ingetrokken vanwege Europese regels.”

Of de extra kosten direct zijn terug te zien in de cijfers, moet nog blijken als deze gepubliceerd worden. Wel geeft het fonds aan dat de stijging van deze kosten geen gevolgen heeft voor de deelnemers: “Deze stijging heeft geen directe gevolgen voor de opbouw en uitbetaling van uw pensioen. Voor het pensioenfonds heeft het wel gevolgen, er blijft minder geld over om mee te beleggen.”

Klik hier voor de factsheet van het fonds.

KLM-cabinepersoneel is een OPF met eind Q4 2016 een belegd vermogen van € 2870M waarvan 0% herverzekerd en 0% voor risico deelnemer. Het fonds heeft een jong deelnemersbestand met in 2015 9247 actieve bijdragers en 1209 pensioengerechtigden. De uitvoeringskosten waren in 2015 €268 per deelnemer en de totale beleggingskosten 78bps van het gemiddeld belegd vermogen. De beleggingen voor risico pensioenfonds hadden in Q4 2016 een rendement van -1%. Eind Q4 2016 had het fonds een beleidsdekkingsgraad van 100% terwijl de vereiste dekkingsgraad op dat moment 127% bedroeg. Zowel het fiduciair management als de pensioenadministratie wordt uitgevoerd door Blue Sky Group.

Bron: https://www.klmcabinefonds.nl/nieuws/stijging-kosten-door-btw-plicht

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer