ABP stapt op tijd uit beleggingen Banco Popular

Banco Popular

13 juni 2017

In april 2017 heeft ABP, het Nederlandse pensioenfonds voor ambtenaren met een belegd vermogen van €371 mrd, alle aandelen in Banco Popular verkocht. Banco Popular is de op vijf na grootste bank van Spanje. Niet lang daarna, op 7 juni 2017, maakte de Europese Centrale bank (ECB) bekend dat deze bank failliet zou gaan. Vervolgens is de bank voor één euro verkocht aan Banco Santander, een andere Spaanse bank.

ABP investeerde in de bank in obligaties en aandelen. Het pensioenfonds zegt bewust de beleggingen te hebben verkocht, omdat zij het faillissement al aan zagen komen: “We zagen de bui al hangen en zijn op tijd uit deze bank gestapt”, aldus een woordvoerder van het fonds.

In totaal zijn de 300.000 aandeelhouders van Banco Popular samen €1,3 miljard euro kwijtgeraakt. Dit komt mede door de nieuwe Europese regels voor banken in problemen die stellen dat niet de belastingbetaler, maar de belegger opdraait voor de kosten en dus het risico. Banco Popular is inmiddels van de beurs gehaald.

Klik hier voor de factsheet van ABP.

ABP is een BPFv met eind Q1 2017 een belegd vermogen van € 387.849M waarvan 0% herverzekerd en 0% voor risico deelnemer. Het fonds heeft een jong deelnemersbestand met in 2016 1.104.792 actieve bijdragers en 850.385 pensioengerechtigden. De uitvoeringskosten waren in 2016 €123 per deelnemer en de totale beleggingskosten 67 bps van het gemiddeld belegd vermogen. De beleggingen voor risico pensioenfonds hadden in Q1 2017 een rendement van 2%. Eind Q1 2017 had het fonds een beleidsdekkingsgraad van 94% terwijl de vereiste dekkingsgraad op dat moment 128% bedroeg. Zowel het fiduciair manager als de pensioenadministratie van het fonds wordt uitgevoerd door APG.

Bron: https://www.abp.nl/over-abp/actueel/nieuws/abp-stapt-op-tijd-uit-belegging.aspx

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer