Pensioenfonds Architectenbureaus kritisch maar positief over rendement verantwoord beleggen

architectenbureaus

29 juni 2017

Onlangs zijn er verschillende berichten in de media geweest die stellen dat maatschappelijk verantwoord beleggen kan leiden tot een hoger beleggingsrendement. Zo ook dit bericht dat onlangs door Exelerating werd gepubliceerd. Toch zijn er ook kritische geluiden. Bijvoorbeeld van Roeland van Vledder, bestuurder bij Pensioenfonds voor de Architectenbureaus: “Veel partijen hebben zich er de afgelopen jaren in verdiept of maatschappelijk verantwoord beleggen meer rendabel is dan klassiek beleggen. Uit deze onderzoeken komen zowel bevestigende als niet-bevestigende resultaten. In algemene zin kun je dus niet hard stellen dat maatschappelijk verantwoord beleggen meer rendement oplevert, wel is de conclusie dat de resultaten zeker niet slechter zijn.”

Van Vledder benadrukt dat het pensioenfonds een hoog rendement op de lange termijn belangrijk vindt. Dit kan volgens hem het best middels maatschappelijk verantwoord beleggen: “Voor ons zijn de opbrengsten echter niet direct de belangrijkste reden dat wij investeren in maatschappelijk verantwoord beleggen. Vanuit het pensioenfonds willen we natuurlijk wel een goed rendement, maar we willen vooral een goed rendement op de lange termijn. Organisaties en landen die maatschappelijk verantwoord opereren, bieden ons daarin het beste perspectief.”

Tot slot geeft Van Vledder aan dat hij blij is dat niet alleen vanwege het rendement wordt geïnvesteerd in verantwoorde beleggingen, maar ook in toenemende mate vanwege intrinsieke overwegingen: “Hoewel er wereldwijd nog geen harde algemene standaarden zijn voor maatschappelijk verantwoord beleggen, zien we wel dat dit dichterbij komt en dat het belang van maatschappelijke verantwoording toeneemt. Bedrijven zien zelf ook steeds meer het effect op hun lange termijn relaties en hun reputatie en zijn steeds meer intrinsiek gemotiveerd. Dat is precies waar het ons als pensioenfonds om gaat.”

Bron: https://www.architectenpensioen.nl//Werknemers/Nieuws/Items/In-de-media-ESG-integratie-leidt-tot-hogere-beleggingsopbrengsten.aspx

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer