PMT investeert €150 miljoen in Aberdeen fonds voor West-Europese huurwoningen

PMT

23 november 2017

Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) heeft toestemming gegeven aan haar fiduciaire manager MN om €150 miljoen te investeren in het Aberdeen Standard Pan European Residential Property Fund, een ‘open ended core’ vastgoedfonds dat zich enkel richt op huurwoningen in West- Europa. Zo bericht het pensioenfonds op haar website.

Het fonds richt zich volledig op de West-Europese markt, inclusief Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. De doelomvang waar het fonds zich op richt is meer dan €1,5 mrd. De investering van PMT heeft, naar eigen zeggen, een voorbereiding gehad van 2 jaar. In deze periode hebben MN en Aberdeen Standard Investments onderhandeld over de vormgeving van het fonds.

Hartwig Liersch, CIO van PMT, ziet vele kansen voor het fonds. “MN treedt namens PMT steeds vaker op als mede ontwikkelaar van core vastgoed producten. Hierdoor verkrijgt PMT enerzijds een goede fit van de non listed vastgoedfondsen op het mandaat en anderzijds worden zo non listed vastgoed producten gecreëerd, welke ook voor collega institutionele investeerders van belang zijn. PMT en MN willen in de markt een voortrekkende rol spelen op het gebied van stabiele investeringen met een duurzaam karakter. Door de gevolgde product initiërende aanpak kan dat ook daadwerkelijk het geval zijn.”

Ook Jeroen Reijnoudt, senior portfoliomanager bij MN, ziet een vernieuwende rol voor het fonds. “Het Europese universum aan core vastgoedfondsen staat nog in de kinderschoenen. De index van Pan Europese core vastgoed fondsen (PEPFI) meet slechts 1/10 van de omvang van de index in Verenigde staten (ODCE), dit terwijl Europa en Noord Amerika qua bevolking elkaar niet zoveel ontlopen. In die PEPFI index bevindt zich nauwelijks woningbouw, terwijl dit in Amerika in de vergelijkbare index rond de 25% is. De unieke mogelijkheid bestaat in Europa om fondsen te bouwen die volledig voldoen aan de eisen van deze tijd en die bijdragen aan het door ons nagestreefde doelrendement, duurzaamheid en governance. MN speelt graag in op deze trend.”

Klik hier voor de factsheet van het fonds.

PMT is een BPFv met eind Q2 2017 een belegd vermogen van € 68797M waarvan 0% herverzekerd en 0% voor risico deelnemer. Het fonds heeft een jong deelnemersbestand met in 2016 385339 actieve bijdragers en 215573 pensioengerechtigden. De uitvoeringskosten waren in 2016 €111 per deelnemer en de totale beleggingskosten 49bps van het gemiddeld belegd vermogen. De beleggingen voor risico pensioenfonds hadden in Q2 2017 een rendement van -1%. Eind Q2 2017 had het fonds een beleidsdekkingsgraad van 97% terwijl de vereiste dekkingsgraad op dat moment 121% bedroeg. De fiduciair manager van het fonds is MN en de pensioenadministratie wordt uitgevoerd door MN.

Bron: bericht website, 23 november 2017

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer