Aon: Pensioenfondsen vinden weg naar boven na slecht begin in november

5 december 2018

Aon publiceert op haar website:

“De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen kreeg in november flinke klappen, maar wist zich in de laatste week te herstellen tot het niveau van eind oktober (107%). De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef stabiel op 109%.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd marktleider op het gebied van risk, retirement en health, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Fondsen stabiliseren op niveau eind oktober
Na de daling in oktober waren ook de eerste drie weken van november slecht voor pensioenfondsen. In de laatste week van november vonden ze de weg omhoog, onder andere door uitspraken van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed). Die maakte bekend dat de rente in 2019 minder stijgt dan eerder aangegeven. Desalniettemin zijn er fondsen die eerder uit de gevarenzone leken te zijn, maar daar nog steeds middenin zitten.

Rente gedaald, verplichtingen gestegen.
Na de daling in oktober, daalde de swaprente in november verder met gemiddeld ongeveer vijf basispunten. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, is 2,4%. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer 0,9% toe.”

Lees verder via de bron: bronbericht op website

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer