Exelerating

Aandeel 3 grote banken in hypotheekmarkt daalt richting 45%

IGH publiceert op haar website:

“In het tweede kwartaal van 2020 leveren de banken opnieuw marktaandeel in. Het aandeel van de top-3 bankholding zakt daarbij naar 45,6%, het laagste niveau in onze metingen. Zij verliezen sterk aandeel onder de grote groep over- en bijsluiters. In de top 5 dalers is ING voor het tweede kwartaal op rij de sterkste daler. Verzekeraars en buitenlandse partijen groeien het sterkst in marktaandeel.

De banken en de top-3 bankholding verliezen net als de vorige twee kwartalen marktaandeel. Banken komen met een daling van 3,0 procentpunt uit op een aandeel van 55,8% en de top-3 bankholding met een daling van 2,3 procentpunt op 45,6%. De grootste stijgers zijn buitenlandse partijen (+1,4 procentpunt) en verzekeraars (+1,3), gevolgd door regiepartijen (+0,9).

In de top 5 stijgers staan dit kwartaal verzekeraars en buitenlandse partijen, wat in lijn is met de ontwikkeling van die categorieën als geheel. Allianz is de grootste stijger met +1,0 procentpunt, gevolgd door Lloyds Bank, Aegon en Argenta met +0,7 procentpunt. Aegon staat al voor het derde kwartaal op rij in de top 5 stijgers. Waar Argenta vorig kwartaal nog in de top 5 dalers stond, weet zij zich dit kwartaal in de top 5 stijgers te plaatsen. ASR sluit de top 5 stijgers met een stijging van +0,5 procentpunt.

De top 5 dalers wordt voor het tweede kwartaal op rij aangevoerd door ING (-1,1 procentpunt). Het merendeel van de dalers bestaat uit banken, in lijn met de daling van hun marktaandeel. ING wordt gevolgd door Munt Hypotheken (-0,9), NIBC (-0,8), ABN AMRO (-0,7) en Obvion (-0,6). ABN AMRO staat daarmee voor het derde kwartaal achter elkaar in de top 5 dalers.

De top 10 grootste verstrekkers blijft dit kwartaal grotendeels ongewijzigd ten opzichte van het eerste kwartaal. Aegon en Munt Hypotheken wisselen opnieuw van plek, waarmee Aegon plek 4 herpakt en Munt Hypotheken zakt terug naar plek 5. Florius komt door de daling van NIBC op plaats 10 terug in de lijst.

Lees verder via de bron: bronbericht op website

Fixed income - Mortgages

About author

Related Articles