Dekkingsgraden grote pensioenfondsen: kans op verlagen blijft

20 oktober 2020

De Pensioenfederatie publiceert op haar website:

“De grote pensioenfondsen maken hun kwartaalcijfers vandaag bekend. Na een herstel in de zomer, zorgde september voor een dip in de dekkingsgraden. Dat kwam voornamelijk door een lagere rente in september en dalende aandelenkoersen in die maand. De stand van 31 december 2020 zal bepalend zijn voor eventuele pensioenverlagingen in 2021.

De tijdelijke regeling waarbij pensioenfondsen niet hoeven te verlagen bij een dekkingsgraad boven de 90%, is verlengd voor 2021. Dat betekende vorig jaar dat bijna geen enkel pensioenfonds een verlaging hoefde door te voeren. Met de huidige dekkingsgraden blijft de kans op verlagen voor komend jaar nog steeds aanwezig.

Hoe in de periode naar het nieuwe pensioenstelsel wordt omgegaan met de regels rond dekkingsgraden zal naar verwachting komend kwartaal bekend worden, als de conceptwetgeving over het nieuwe pensioenstelsel ter consultatie wordt voorgelegd.

De aanpassing van het Koninklijk Actuarieel Genootschap op de levensverwachting is door de meeste fondsen in de berekeningen van de dekkingsgraden van dit kwartaal meegenomen.

Lees verder via de bron: bronbericht op website

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer