D66 wil pensioenfondsen en verzekeraars betrekken bij nieuwbouwprojecten

Amsterdam, initiatief voorstel, D66, Dantzig

9 februari 2017

Reinier Dantzig heeft een initiatiefvoorstel ingediend om het tekort aan middenhuurwoningen in Amsterdam tegen te gaan. Dantzig denkt dat het betrekken van pensioenfondsen en verzekeraars bij nieuwbouwprojecten uitkomst biedt, gezien hun lange-termijn karakter. Dantzig: “Amsterdam heeft een schreeuwend tekort aan middenhuurwoningen en dat betekent dat alle zeilen moeten worden bijgezet om meer middenhuur te realiseren én te behouden.”

Er wordt meer dan ooit gebouwd in Amsterdam, maar toch blijft er een ‘schreeuwend tekort’ aan middenhuurwoningen bestaan. Volgens Dantzig komt dit mede doordat de aangeboden middenhuurwoningen na de eerste verhuring sterk stijgen in prijs. Door met pensioenfondsen en verzekeraars in zee te gaan, kan dit aanbod fors toenemen: “Met die partijen zijn afspraken te maken over het langer in bezit houden van middenhuurwoningen, de grootte van deze woningen en de prijs,” aldus van Dantzig.

Praktisch gezien stelt D66 voor dat verzekeraars en pensioenfondsen zich verenigen tot één of meer woningscorporaties. “Door woningcoöperaties op te richten kunnen deze pensioenfondsen en beleggers goed verenigen en structureel bezig zijn met het beheer van middenhuur.” Dantzig benadrukt de positieve impact van het idee: “Wat D66 voorstelt is iets nieuws en kan echt een positieve impact hebben voor middeninkomens die nu geen schijn van kans maken.”

Klik hier voor het intitiatiefvoorstel van Dantzig.

Bron: https://amsterdam.d66.nl/nieuwe-samenwerking-nodig-meer-betaalbare-huurwoningen/

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer